HET SCHEIDINGSNETWERK KWALITEIT EN PERSOONLIJKE SERVICE VOOR EEN VASTE PRIJS

Flexwonen

Prettig en betaalbaar wonen moet voor iedereen snel beschikbaar zijn, ook als je met spoed een woning nodig hebt. Denk daarbij aan studenten, thuislozen of iemand die net gescheiden is. Maar flexwonen biedt ook uitkomsten voor gezinnen die hun huis verkochten en nog niet over een nieuwe woning beschikken.

Lees verder »

Ruzie maakt het verschil

Een koppel dat altijd ruzie met elkaar maakt zal uiteindelijk niet bij elkaar blijven. In Nederland loopt bijna 40% van de huwelijken uit op een echtscheiding. Toch is op zijn tijd ruziemaken heel gezond. Alleen er zijn maar weinig paren die geleerd hebben om constructief ruzie te maken.

Lees verder »

Scheiden in tijden van Corona

Het is nu ruim dertien maanden geleden dat de eerste Corona patiënt bekend werd in Nederland. Je zou bijna gaan zeggen dat we een beetje gewend zijn aan het virus en al de ongemakken die het brengt. Een voorspelling was dat de crisis tot meer echtscheidingen zou leiden. Is dat

Lees verder »

Overlijdensrisicoverzekering bij alimentatie

Na een echtscheiding kan er een regeling getroffen zijn voor alimentatie. We onderscheiden partneralimentatie en kinderalimentatie. In beide gevallen ontstaat er een groot financieel probleem als de partner die alimentatie betaalt onverwacht komt te overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering kan een uitkomst bieden.

Lees verder »

Onder de Pannen

Wat doe je als er na de scheiding nergens een huurwoning voor je beschikbaar is? Steeds vaker komen mensen na een echtscheiding zonder woning te zitten. Ze zijn er simpelweg niet. En deze mensen hebben niets aan de reguliere opvang van gemeenten. Het initiatief “Onder de Pannen” kijkt naar wat

Lees verder »

Kinderrechten bij echtscheiding – deel 2

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechten verdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Van hun geboorte tot ze achttien zijn. Het gaat ook over kinderen in een echtscheiding

Lees verder »

Scheiden van een buitenlandse partner

Je woont in Nederland, je wilt een echtscheiding aanvragen en jouw partner heeft geen Nederlandse nationaliteit; waar moet je dan extra op letten? Voor een echtscheiding van een buitenlandse partner gelden iets andere spelregels. Het maakt uit waar jullie wonen, waar jullie getrouwd zijn en wie van jullie de Nederlandse

Lees verder »

Kinderrechten bij echtscheiding – deel 1

Op 20 november 1989 namen de Verenigde Naties in New York het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind unaniem aan. Dit Kinderrechten verdrag gaat over alles waar kinderen mee te maken kunnen krijgen. Van hun geboorte tot ze achttien zijn. Het gaat ook over kinderen in een echtscheiding

Lees verder »

Is dit het einde of een nieuw begin?

Wanneer een relatie vastloopt, als jullie net hebben gekozen voor een scheiding dan lijkt het even het einde van de wereld. Voor een deel is dat ook zo: de wereld zoals je hem kende wordt nooit meer hetzelfde. Maar een echtscheiding is ook een nieuw begin.

Lees verder »

Relaties en Covid-19

We leven in een verwarrende tijd, midden in een ongekende crisis. Wat de lange termijn effecten gaan zijn van Covid-19 is koffiedik kijken. Er werd gespeculeerd over de komst van een geboortegolf en een piek aan echtscheidingen. Voor het laatste zeggen de feiten iets anders.

Lees verder »

Mediation wint terrein

De rechtsgang voor echtscheidingen is in tien jaar met ruim 65% afgenomen. Er wordt dus steeds meer in onderling overleg vastgesteld, met of zonder tussenkomst van een mediator.

Lees verder »

Het pensioen scheiden

De regels over de verdeling van pensioen bij scheidingen gaan vanaf 2021 veranderen. De Tweede Kamer denkt na over de Wet pensioenverdeling bij scheiding 2021. Wat verandert er precies, voor wie en wanneer?

Lees verder »

Verjaardag na een scheiding

Na een echtscheiding is een verjaardag van een van de kinderen een lastig te nemen hobbel. Je wilt allebei het beste voor je kind, maar de spanning met jouw ex is nog niet weg. Hoe ga je hiermee om?

Lees verder »

30 dagen afkoelen; goed idee?

In China probeert de overheid het groeiende aantal echtscheidingen te beteugelen. Met een nieuwe wet geldt nu dat koppels die een scheiding hebben aangevraagd eerst een afkoelingsperiode van 30 dagen moeten doorstaan. Dat is niet altijd een pretje. Gelukkig zijn aanvragen op basis van huiselijk geweld uitgezonderd.

Lees verder »

Naamswijziging na de scheiding

Na een echtscheiding is er vaak behoefte bij partners aan naamswijziging, om de eigen familienaam weer aan te nemen. Dat is als bij het huwelijk is besloten de naam van de partner te gebruiken. Wist je trouwens dat je officiële achternaam niet is veranderd?

Lees verder »

Echtscheiding en Covid-19

We leven in een verwarrende tijd. Wat de lange termijn effecten gaan zijn van Covid-19 op de samenleving is koffiedik kijken. De beperkende maatregelen zijn deels versoepeld, maar de rechtbanken werken nog “tijdelijk abnormaal”. Een enkelzijdige (v)echtscheiding via de rechtbank laten lopen kost daarom veel meer tijd dan normaal. Een

Lees verder »

Parentshouses bieden rust en ruimte

Parentshouses zijn er om tijdelijke woonruimte te bieden aan ouders met kinderen die zich in een echtscheiding situatie bevinden. Als samenwonen niet meer gaat ontstaat in de praktijk vaak een acute zoektocht naar een tweede geschikte woonruimte. Er zijn Parentshouses in Amsterdam, Amersfoort, Zutphen en Olst-Wijhe/Raalte.

Lees verder »

Sterren scheiden sneller, toch?

De bladen staan vol met de aangekondigde scheiding van Marco en Leontine Borsato. Het is bepaald niet het eerste sterrenkoppel dat vroegtijdig het huwelijk ontbindt. Maar is het nu zo dat sterren sneller scheiden dan wij gewone zielen?

Lees verder »

Echtscheiding en jonge kinderen

Alle kinderen zijn anders. Hun ontwikkeling hangt af van hun omgeving en gezin maar ook van hun genen. Jonge kinderen van 6 tot 8 jaar reageren vaak erg emotioneel en betrekken ook de scheiding snel op zichzelf.

Lees verder »

Co-ouders en de combinatiekorting

Co-ouders zijn in de echtscheiding een ’gelijkwaardige’ zorgverdeling overeengekomen. Daarmee behoren kinderen in die situatie tot twee huishoudens. Als er kinderen tot jouw huishouden behoren, dan kan er recht bestaan op toeslagen of heffingskortingen. Voor de inkomensafhankelijke combinatiekorting hanteert de Belastingdienst het co-ouderschap als voorwaarde.

Lees verder »

Huurtoeslag na een echtscheiding

Een echtscheiding zet jullie wereld op z’n kop. Als de emoties door je aderen gieren is het lastig om aan alles te denken. Er valt veel te regelen, alles verandert, ook de toeslagen bij de Belastingdienst. De huurtoeslag moet je zeker niet vergeten.

Lees verder »

Je blijft toch samen ouders

Een echtscheiding is pijnlijk en ingewikkeld, zeker als er kinderen zijn. De emoties lopen hoog op en de kleinste dingen zijn genoeg om de woede weer in alle hevigheid te voelen. Je bent boos! Maar wat kunnen de kinderen eraan doen dat jullie uit elkaar willen? Ze hebben recht op

Lees verder »

Wie houdt het huurhuis?

In een echtscheiding situatie is de gezamenlijke huurwoning al snel te klein. Als samenwonen niet meer gaat ontstaat vaak een acute zoektocht naar een tweede geschikte woonruimte. De vraag is dan: wie houdt het huurhuis?

Lees verder »

Nieuwe wet partneralimentatie

De nieuwe wet partneralimentatie gaat in op 1 januari 2020. Door de nieuwe wet wordt de duur van de partneralimentatie korter. Wat houdt dit in voor jouw alimentatie?

Lees verder »

Een echtscheiding; hoe verwerk je dat?

Een echtscheiding is een ingrijpende verandering in je bestaan. Voor sommigen is het een trauma, waarbij de verwerking erg lijkt op een rouwproces. Hoewel iedereen anders om gaat met rouw, is er wel een rode draad die we graag met jullie delen. Er zijn vijf fasen in een rouwproces beschreven

Lees verder »

Stop kinderontvoeringen!

Hoewel er sprake is van een dalende trend, komen kinderontvoeringen naar het buitenland nog veel te vaak voor. Het gaat hier om minderjarige kinderen van gescheiden ouders, die zonder toestemming van de ex naar het buitenland reizen.

Lees verder »

50 plus en scheiden een trend?

Steeds vaker zien we het voorbij komen, getrouwde 50 plussers die gaan scheiden. Veelal onder het motto “nu of nooit” zien we veel huwelijken sneuvelen rond deze leeftijd. Het initiatief van deze zogenaamde “grijze scheidingen” komt in veel van de gevallen van de vrouw. In deze blog behandelen we alle

Lees verder »

Scheiden met een huurhuis

Wat gebeurt er met jullie gezamenlijke huurhuis na een echtscheiding? Wie van jullie mag er blijven wonen en wie bepaalt dat? En wat als jullie er samen niet uit komen?

Lees verder »

Minister Dekker over het ouderschapsplan

Sinds 2009 zijn ouders wettelijk verplicht afspraken te maken over de omgang met hun minderjarige kinderen. De afspraken leg je vast in een ouderschapsplan. Maar in de praktijk blijkt dat de omgangsregeling in het ouderschapsplan niet altijd wordt nageleefd. Dit komt vooral voor bij echtscheidingen met hoog oplopende conflicten, de

Lees verder »

Scheiden? Wijzig je voorlopige aanslag

Jaarlijks scheiden zo’n 70.000 Nederlanders, waarvan een aanzienlijk percentage een huis bezit. Dit kan gevolgen hebben voor de voorlopige aanslag. Ben jij afgelopen jaar gescheiden? Wijzig dan jouw voorlopige aanslag. Zo voorkom je dat je gedurende het jaar teveel of te weinig ontvangt en je bij de aangifte inkomstenbelasting over

Lees verder »

Partneralimentatie wordt korter

De Tweede Kamer heeft ingestemd met het initiatiefvoorstel van VVD, PvdA en D66 voor het wijzigen van de alimentatiewet. In de gewijzigde wet wordt de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Daarop zijn twee wettelijke uitzonderingen: langdurige huwelijken

Lees verder »

Kinderalimentatie? Echt wel!

Over kinderalimentatie kunnen al voor de scheiding vergissingen ontstaan. Wist u dat de alimentatieplicht direct ingaat nadat u apart bent gaan wonen? Laat u goed informeren om gedoe te voorkomen.

Lees verder »

De kracht van mediation – samen jullie toekomst bepalen?!

Als het tot een scheiding komt heeft u de keuze tussen de klassieke route met een advocaat of u kiest voor mediation. Wat is precies mediation? Wat zijn de verschillen? Hoe bepaalt u wat de meest verstandige keuze is? Mediation is een vorm van conflictbemiddeling. Bij mediation werkt u zelf

Lees verder »

CD van jou, CD van mij

Behalve over de liefde is niets zo vaak bezongen als een opgebroken relatie. We kennen allemaal het liedje van Acda en de Munnik wel: CD van jou, CD van mij.  In deze zomerperiode houden we het licht en kijken we welke lessen er te leren zijn uit 7 songs over

Lees verder »

Scheiden is lijden of laten leiden

Een echtscheiding doet zeer, de partners en hun kinderen lijden eronder. Veel leed kan worden voorkomen door tijdig goede begeleiding te regelen. Door te ontzorgen, door je te laten leiden in het juridische traject is er meer ruimte voor verwerking van soms heftige emoties.

Lees verder »

Hij wil niet dat ik verhuis!

Na de scheiding komt er vroeg of laat een moment dat een van de partners wil verhuizen. Als de kinderen bij jou wonen en er is sprake van gezamenlijk gezag, dan kan dat niet zomaar. Bij Willemijn en Martin kwam er bijna gedonder van.

Lees verder »

Echtscheiding en de Belastingdienst

Bij een echtscheiding maar ook als u gescheiden gaat wonen valt er van alles te regelen. Waar je in geen geval op zit te wachten is een blauwe envelop in de brievenbus met een onaangename verrassing. Zorg daarom dat ook de Belastingdienst tijdig juist geïnformeerd is. Dan is er zelfs nog een voordeeltje te behalen. 

Lees verder »

Kraakt het na carnaval?

Het beeld dat carnaval voor hele volksstammen uit Brabant en Limburg bij de buurvrouw in bed eindigt is bovenslootse onzin. Of in Randstedelijk jargon: het is een hoax, fake news. Toch? Nou….niet echt.

Lees verder »

Scheiden: wat kost dat?

Het Scheidingsnetwerk verzorgt uw scheidingsaanvraag al vanaf € 92,50 per persoon, inclusief advocaatkosten en griffierechten, dus geen nare financiële verrassingen. Dat is uitzonderlijk, want een klassieke echtscheidingsprocedure kan flink in de papieren lopen.

Wat zijn normaal de kosten van een echtscheiding en wat betaalt u bij Scheidingsnetwerk? We geven een overzicht van de grootste kostenposten.

Het Scheidingsnetwerk hanteert all-in tarieven, geen verrassingen achteraf.

Lees verder »

Scheiden na de skivakantie

De vakantie is weer voorbij. Iedereen is weer opgeladen, vol energie om een nieuw jaar met uitdagingen tegemoet te gaan. Toch? Helaas, voor sommigen is de vakantie het begin van het einde. Het einde van een langdurige relatie of een huwelijk.

Lees verder »

Gescheiden met pensioen

Jullie gaan scheiden. Dat is een ingrijpende beslissing met veel gevolgen, zowel emotioneel als financieel. Je weet dat je afspraken moet maken over jullie kinderen, over de alimentatie, jullie huis en over de verdeling van jullie bezittingen. Maar waar je misschien niet direct aan denkt, is het pensioen dat jullie hebben opgebouwd tijdens het huwelijk. Dit opgebouwde pensioen moet namelijk ook verdeeld worden. Je verdeelt het pas wanneer je echt met pensioen gaat, maar je kunt nu al samen afspraken maken over die verdeling.

Lees verder »

Wat brengt het regeerakkoord?

Dinsdag 10 oktober presenteerden de lijsttrekkers van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hun regeerakkoord. In de media is er van alles over gezegd, maar wat verandert er op het vlak van echtscheidingen en huwelijk?

Lees verder »

Een kind is niet deelbaar

Ongeveer tweeduizend ouders per jaar verliezen het contact met hun kinderen na een echtscheiding. In veel gevallen is het de biologische vader die het onderspit delft, als er problemen ontstaan met de naleving van de omgangsregeling. Wat doet de rechter en wat kan je zelf doen om je recht op omgang met je kind zeker te stellen?

Lees verder »

Ruzie maakt het verschil

Een koppel dat altijd ruzie met elkaar maakt zal uiteindelijk niet bij elkaar blijven. In Nederland loopt bijna 40% van de huwelijken uit op een echtscheiding. Toch is op zijn tijd ruzie maken heel gezond. Alleen er zijn maar weinig paren die geleerd hebben om constructief ruzie te maken.

Lees verder »

Scheiden na de vakantie

De vakantie is weer voorbij. Iedereen is weer opgeladen, vol energie om een nieuw jaar met uitdagingen tegemoet te gaan. Toch? Helaas, voor sommigen is de vakantie het begin van het einde. Het einde van een langdurige relatie of een huwelijk.

Lees verder »

Van droomhuis naar kwart huis

Onlangs hoorde ik van een bevriende notaris het volgende verhaal uit zijn praktijk. Het onderschrijft het belang van een goed afgewikkelde echtscheiding en erfenis. Anders kan je voor onaangename verrassingen komen te staan.

Lees verder »

Mediation is geen taak voor juristen

Mediation heeft een stevige plaats verworven in de conflictoplossing in Nederland. Binnenkort zal de Wet bevordering mediation van kracht zijn. De vraag is of de minister de beroepsgroep hiermee een dienst bewijst.

Lees verder »

Kinderalimentatie, dat spreekt vanzelf

Van alimentatie bestaan verschillende vormen. De belangrijkste voor een scheiding zijn partneralimentatie en kinderalimentatie. Beiden zijn bijdragen in het levensonderhoud van een ander, namelijk die van uw ex-partner en van uw kind(eren). Alimentatie is ooit in de wet opgenomen omdat men vond dat beide ouders een bijdrage moeten leveren aan de kosten van de kinderen en er een onderhoudsplicht is tussen partners, die niet stopt bij het beëindigen van een huwelijk of partnerschap. 

Lees verder »

AOW-er met LATrelatie onder vuur

Nietsvermoedende senioren komen in de schulden door de heksenjacht op fraude door SVB controleurs. Bij Scheidingsnetwerk komen regelmatig aanvragen binnen van senioren die hierdoor in de problemen zijn geraakt. Door onduidelijke wetgeving en de cynische wijze waarop de SVB deze interpreteert ontstaat veel leed. Als de SVB meent dat er gefraudeerd wordt met de AOW moet het teveel betaalde terugbetaald, met daarbovenop een fikse boete. Dat loopt al snel in de duizenden euro’s. Maar gaat het wel om fraude?

Lees verder »

Vecht/flits-scheiding *)

 

*) doorhalen wat niet van toepassing is

Niemand verwacht ooit in een vechtscheiding te belanden. Het kan iedereen overkomen, maar jou niet. Jij bent redelijk, niet haatdragend en oplossingsgericht. Denk je. En plots zit je er midden in, in alle hevigheid. Welke afslag heb je gemist?

Lees verder »

Trouwen nieuwe stijl lost vechtscheiding niet op

Er is iets veranderd als je straks gaat trouwen: je wordt niet automatisch even rijk of even arm. Tot nu toe was een huwelijk in gemeenschap van goederen de standaard. Dat is niet langer zo. En dat gaat ook invloed hebben bij ontbinding van een huwelijk. Maar of het aantal vechtscheidingen zal verminderen?

Lees verder »

Communiceren is een kunst(je)

Je kent ze wel: koppels die verveeld om zich heen kijken aan het tafeltje in het restaurant. Ze wisselen slechts een enkel woord en de reactie is een diepe zucht of erger. Soms kunnen ze dit heel lang vol houden, maar meestal is een echtscheiding nabij.

Lees verder »

Scheiden doe je online…. of niet.

De traditionele manier om een echtscheiding te regelen is via een advocaat. Maar is dat voor u de slimste oplossing? Tegenwoordig kunt u ook online scheiden. Bij Scheidingsnetwerk heeft u de keuze. U mag altijd langskomen op één van onze kantoren die verspreid door het land liggen of u mag ervoor kiezen om thuis te blijven en uw scheiding via internet regelen.  

Lees verder »

Gescheiden schuld

Een echtscheiding is een ingrijpende beslissing met veel gevolgen, zowel emotioneel als financieel. Ook wanneer jullie leningen en schulden hebben, moeten deze worden verdeeld. Wie van jullie zal na de scheiding zorgdragen voor het aflossen van de lening of schuld en de betaling van de rente en kosten? 

Lees verder »

Echtscheiding en de Belastingdienst

Bij een echtscheiding maar ook als u gescheiden gaat wonen valt er van alles te regelen. Waar je in geen geval op zit te wachten is een blauwe envelop in de brievenbus met een onaangename verrassing. Zorg daarom dat ook de Belastingdienst tijdig juist geïnformeerd is. Dan is er zelfs nog een voordeeltje te behalen. Bij een echtscheiding maar ook als u gescheiden gaat wonen valt er van alles te regelen. Waar je in geen geval op zit te wachten is een blauwe envelop in de brievenbus met een onaangename verrassing. Zorg daarom dat ook de Belastingdienst tijdig juist geïnformeerd is. Dan is er zelfs nog een voordeeltje te behalen. 

Lees verder »

Echtscheiding en pubers

Alle kinderen zijn anders, vooral als ze puber zijn. Hun ontwikkeling hangt af van hun omgeving en gezin maar ook van hun genen. Pubers leren net hoe relaties werken, daarom is het zeker in deze tijd erg belangrijk dat jullie als ouders met respect met elkaar omgaan. Hoe kinderen reageren op een scheiding is nooit hetzelfde, maar het hangt wel samen met hun leeftijd. Kunnen ze de scheiding überhaupt begrijpen? Hoe verwerken ze hun emoties? Zien ze goed wat de gevolgen zijn? Dat is afhankelijk van hun ontwikkelingsfase. 

Lees verder »

Co-ouderschap: gelijk of ongelijk?

Op het eerste gezicht lijkt co-ouderschap het beste voor iedereen, als je van dichterbij kijkt, is het dan nog zo? In het geval van co-ouderschap wonen kinderen om de beurt bij de andere ouder. Soms om de week, soms halverwege de week, met om en om de weekenden. Het klinkt heel aantrekkelijk om lusten en lasten gelijk te verdelen onder beide ouders. Er zijn ook valkuilen….

Lees verder »

Kunnen we het ouderschapsplan wijzigen?

We krijgen regelmatig dezelfde vraag van gescheiden ouders met minderjarige kinderen: “Hoe kunnen we het ouderschapsplan wijzigen?” In het ouderschapsplan heeft u samen afspraken over de zorg en opvoeding gemaakt. Na verloop van tijd zijn de omstandigheden veranderd. De bestaande afspraken werken niet meer goed en u of uw ex-partner wil ze wijzigen. Hoe doet u dat?

Lees verder »

Partneralimentatie, is dat nog van deze tijd?

Van alimentatie bestaan verschillende vormen. De belangrijkste voor een scheiding zijn partneralimentatie en kinderalimentatie. Beide zijn bijdragen in het levensonderhoud van een ander, namelijk die van uw ex-partner en van uw kind(eren). Alimentatie is ooit in de wet opgenomen omdat men vond dat beide ouders een bijdrage moeten leveren aan de kosten van de kinderen en er een onderhoudsplicht is tussen partners, die niet stopt bij het beëindigen van een huwelijk of partnerschap.

Lees verder »

Scheiden…. de overheid betaalt mee.

Veel mensen komen, vaak zonder het zelf te weten, in aanmerking voor overheidssubsidie om de scheidingskosten te betalen. Wanneer uw inkomen onder een bepaalde grens ligt en u niet te veel vermogen heeft, kan er een zogenaamde ‘toevoeging’ voor u worden aangevraagd via de Raad voor Rechtsbijstand. Uw mediator of advocaat kan dit voor u regelen.

Lees verder »

Gemeenschap van goederen krijgt 3 vermogens

Wie in Nederland trouwt en niets aanvullend afspreekt, deelt alles wat hij of zij heeft met de partner. De gemeenschap van goederen is de standaard; niet alleen wat men tijdens het huwelijk samen krijgt of kwijtraakt is van de echtgenoten samen, maar ook al hun voorhuwelijkse vermogen en schulden. Dat gaat binnenkort veranderen.

Lees verder »

Scheiden…. Waar begin ik?

De beslissing om te gaan scheiden komt vaak pas na maanden gepieker en soms ook heel plotseling. Soms is het een gezamenlijk besluit, maar misschien bent u nog maar recentelijk ‘overvallen’ met het besluit van uw partner. Hoe dan ook, uiteindelijk heeft u dan toch de beslissing genomen om te gaan scheiden. Waar begint u dan? Wat moet er allemaal geregeld worden?

Lees verder »

Scheiding, zaak voor de kinderen?

Wanneer u om wat voor reden dan ook heeft gekozen om te scheiden van uw partner, heeft dat  grote gevolgen voor uw kinderen. Uw gezin en uw thuis is de basis voor uw kind. Wanneer deze vertrouwde basis wegvalt, is dat heel ingrijpend en kan dat het (zelf)vertrouwen van uw kind aantasten. Sommige kinderen reageren heel heftig op een scheiding en bij anderen lijkt er aan de oppervlakte niets aan de hand te zijn. Laat u in het laatste geval niet misleiden. Ook kinderen die ogenschijnlijk geen last hebben van de scheiding, kunnen (later) erg gespannen zijn.

Lees verder »