Controle

AOW-ers die een LAT-relatie hebben of duurzaam gescheiden leven, maar nog wel getrouwd zijn kunnen steekproefgewijs gecontroleerd worden door een sociaal rechercheur van de SVB. Deze bromsnorren zien overal fraude in. Een voorbeeld. Een lattend stel viert gezamenlijk vakantie in het vakantiehuisje van de man. Ze krijgen daar huisbezoek van de SVB. Alleen de vrouw is aanwezig. Een rechercheur vraagt haar om een pen en die geeft ze hem. Conclusie: ze weet waar de pen ligt, dus vindt ze haar weg in het huisje, dus wonen de twee samen. Een ander voorbeeld. Een duurzaam gescheiden levend stel wordt gevraagd of ze nog goed met elkaar omgaan. Het sociaal wenselijke antwoord is dan: ja. En trots laten ze er op volgen dat ze zelfs nog samen naar de verjaardag van de kinderen gaan. Er volgen een reeks intimiderende vragen. Conclusie: jullie wonen samen.

GEVOLGEN

De gevolgen zijn enorm. Allereerst gaat de AOW terug van 70% van het minimumloon (voor alleenstaanden) naar 50% (voor samenwonenden). Vervolgens eist de SVB het in hun ogen teveel ontvangen bedrag terug, vermeerderd met een forse boete. Bij boetes boven de 6000 euro levert dat bovendien een strafblad op. Een enkele keer wordt de beslissing met succes aangevochten. Meestal ontstaat een uitzichtloze juridische strijd, omdat de SVB zich verschuilt achter onduidelijke wetgeving.

SAMENWONEN

Hoe zit het nu precies? Wanneer woon je voor de AOW samen, ook al heb je ieder een eigen huis? Als je in een inmiddels te groot geworden huis een kamer als kantoor verhuurd aan een vriendin? Als je mantelzorg verleent aan een bevriende weduwnaar, verderop in de straat? Hij heeft hartklachten en ernstige angstaanvallen ’s nachts. Zij blijft daar slapen en eet twee keer per week bij hem. Volgens de SVB is er sprake van AOW-fraude.

Er is met dat samenwonen van de SVB nog iets geks aan de hand. Meent de SVB dat je samenwoont en kort zij de alleenstaanden AOW van €1023 tot de €707 van een gehuwde AOW, dan betekent dat niet dat je voor de erfbelasting ook een samenleefpartner bent. Daarvoor moet je toch echt op één adres wonen en ingeschreven staan. Dus voor AOW’ers met een latrelatie die volgens de SVB samenwonen geldt geen grote partnervrijstelling erfbelasting wanneer ze elkaar per testament tot erfgenaam hebben benoemd.

anbo

De ANBO heeft de noodklok geluid. Eerst brak directeur Liane den Haan bij Kassa een lans voor duidelijkere regels betreft wel of niet samenwonen voor AOW’ers. De ouderenbond pleit bij staatssecretaris Klijnsma van sociale zaken al langer voor duidelijker regels over samenwonen en de AOW. “De criteria van de SVB zijn boterzacht. Het is niet voor niets dat de rechter vaak wordt ingeschakeld. De jurisprudentie rijst inmiddels de pan uit”, zegt Den Haan. 

 Vervolgens heeft ze haar pleidooi in een petitie verwoord. Deze is, ondertekend door ruim 6000 mensen, aangeboden aan de Kamercommissie voor sociale zaken. Verschillende kamerleden hebben er vervolgens in een brief bij staatssecretaris Klijnsma op aangedrongen om nog eens te kijken naar de criteria voor samenwonen en de AOW en met mogelijke alternatieven te komen.

Klijnsma gaf toe dat de regels mogelijk ‘niet voldoende helder’ zijn. ‘Ik ga me erin verdiepen.’ De staatssecretaris hoopt nog voor het zomerreces met nadere informatie te komen.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.