Een echtscheiding is een ingrijpende verandering in je bestaan. Voor sommigen is het een trauma, waarbij de verwerking erg lijkt op een rouwproces. Hoewel iedereen anders om gaat met rouw, is er wel een rode draad die we graag met jullie delen. Er zijn vijf fasen in een rouwproces beschreven door de Zwitsers-Amerikaanse psychiater Elisabeth Kübler-Ross.

Ontkenning

In de eerste fase wil je de nieuwe realiteit uit zelfbescherming niet accepteren. Dat helpt om zelf te bepalen in welk tempo je het verdriet toelaat. We laten tenslotte niet meer binnen dan we aankunnen. Sommige mensen blijven in de ontkenning hangen en dat wordt al snel een probleem.

Woede

De centrale vraag die in je hoofd speelt is “waarom ik?”. Als de nieuwe realiteit tot je is doorgedrongen ontstaat er vaak boosheid. In deze periode is de rouwende mens meestal moeilijk te benaderen. Onder de woede ligt veel pijn verscholen.

Onderhandelen

Als je de woede en de pijn grotendeels hebt doorleefd, dan is de volgende stap het onderhandelen. Je belooft het één te doen als er iets anders tegenover staat. Hierin onderscheiden zich twee groepen mensen. Je hebt de groep die vlot een compromis zoeken om zo snel mogelijk de echtscheiding achter zich te kunnen laten. En je hebt de groep die gaat vechten en via rechtszaken het gelijk wilt halen. Veelal is de irreële hoop op herstel van de relatie een grote drijfveer.

Verdriet en depressie

Wanneer je de realiteit begint te accepteren, dan komen gevoelens van verdriet, spijt, angst en onzekerheid naar boven. Het kan ook gebeuren dat oud zeer naar boven komt, uit situaties die niet veel met de scheiding te maken hebben. Door deze diepe fase in het rouwproces ben je bijna niet meer te bereiken voor anderen. Je kan behoefte hebben om je verdriet steeds weer te uiten. Op de bodem van het verdriet ligt vaak woede. Onderdrukte woede kan leiden tot een depressie.

Aanvaarding

Als je voldoende tijd en vaak ook enige hulp hebt gehad om door de genoemde fasen te gaan, dan begin je pas echt de realiteit te accepteren. Er komt berusting en je kunt onthechten, loslaten. Loslaten is niet hetzelfde als vergeten. Het is het verlies een plaats geven in het leven en verder gaan.

Hulp

Voor praktische hulp bij een echtscheiding ben je bij Scheidingsnetwerk aan het goede adres. De medewerkers van Scheidingsnetwerk helpen je bovendien graag bij het vinden van aanvullende hulp in het rouwproces dat een echtscheiding ook is.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.