De Tweede Kamer heeft ingestemd met het initiatiefvoorstel van VVD, PvdA en D66 voor het wijzigen van de alimentatiewet. In de gewijzigde wet wordt de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Daarop zijn twee wettelijke uitzonderingen: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen.

Wat wordt er anders?

Zoals het nu in de wet is geregeld, zit je na de scheiding nog twaalf jaar aan elkaar vast. Ook al heb je jarenlang een voor beide partners bevredigende regeling, er kan nog steeds een onaangename verrassing opduiken. Als een van de ex-partners na tien jaar werkloos wordt en in de bijstand komt, zal de ander meer alimentatie moeten betalen. Dat is niet meer van deze tijd, vinden VVD, PvdA en D66.: “Het belemmert mannen en vrouwen om door te gaan met hun leven omdat ze zo lang aan hun partner verbonden blijven”, zegt Attje Kuiken (PvdA).

In de gewijzigde wet wordt de duur van de partneralimentatie de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Dat is een heldere regeling. Alleen dit geldt niet voor iedereen. Er zijn twee uitzonderingsgroepen:

  • Stellen die langer dan vijftien jaar getrouwd zijn en tien jaar voor hun AOW-leeftijd zitten;
  • Mensen met jonge kinderen. Zij houden recht op alimentatie totdat het jongste kind twaalf jaar is.

Voor- en nadelen

De basisduur is helder en ook heel redelijk. Het kan bij de uitzonderingen toch nog ingewikkeld worden. Ten eerste kunnen beide voorwaarden tegelijk voorkomen. Daarin is in de wet voorzien en dan geldt de langste periode. Er is ook rekening gehouden met de aanpassing van de AOW-leeftijd, het maakt verschil of je voor of na 1970 geboren bent. De meeste strijd zal geleverd worden over de clausule die bedoeld is voor schrijnende gevallen. In dat geval kan de rechter een oordeel vellen over een passende termijn.

Wanneer gaat dit in?

Het is nu aan de Eerste Kamer om de initiatiefwet te beoordelen. Hun voorbereidend onderzoek start eind januari. De Eerste Kamercommissie voor Justitie en Veiligheid bereidt daarmee een behandeling in de plenaire vergadering voor. De wet treedt pas in werking bij koninklijk besluit en dat zal op z’n vroegst pas in 2020 zijn. De initiatiefwet bevat bovendien een overgangsregeling.

 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.