Wat gebeurt er met jullie gezamenlijke huurhuis na een echtscheiding? Wie van jullie mag er blijven wonen en wie bepaalt dat? En wat als jullie er samen niet uit komen?

Wie mag er blijven wonen?

In principe mogen jullie zelf kiezen wie er blijft en wie er vertrekt. Het maakt wel verschil of je hoofdhuurder of medehuurder bent. Als de hoofdhuurder in de woning blijft wonen, dan hoeft het contract niet aangepast te worden. Een melding aan de verhuurder dat de medeverhuurder vertrekt is voldoende. Blijft de medeverhuurder dan is het nodig de verandering per aangetekende brief te melden, zodat het huurcontract wordt aangepast. Staat je naam niet vermeld in het huurcontract? Geen nood, je bent automatisch medehuurder als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met de hoofdhuurder.

We komen er samen niet uit

Een echtscheiding gaat zelden vlekkeloos en soms kom je er samen niet uit. Het helpt om dan professionele hulp in te schakelen, bijvoorbeeld van een mediator. Blijven jullie het niet eens wie er in de woning blijft? Dan kan je het aan een rechter voorleggen, via een advocaat. Als jij en je partner kinderen hebben, dan is er een grote kans dat de rechter het huis toewijst aan degene bij wie de kinderen meer dan de helft van de tijd wonen. Als jullie geen kinderen hebben, dan maakt de rechter een belangenafweging. Hij kijkt naar wat een eerlijke beslissing is. Voor de rechter maakt het niet uit of je een hoofdhuurder of een medehuurder bent.

Voorlopige voorziening

Als je denkt het meeste recht te hebben op de woning maar je (ex-)partner wil niet vertrekken dan is er een uitweg. Je kunt bij de rechter een voorlopige voorziening voor het gebruik van de woning aanvragen. Je ex-partner moet daarna het huurhuis verlaten. De voorlopige voorziening eindigt zodra de scheiding definitief is. Het kan zo zijn, dat de rechter toch besluit dat het redelijk is het huurhuis aan je ex-partner toe te wijzen. Je kunt dan om verlenging van de voorlopige voorziening vragen, zodat je niet meteen de woning hoeft te verlaten.

Een nieuwe sociale huurwoning

Na een echtscheiding heb je vaak minder te besteden. Het is dan belangrijk zo min mogelijk vaste kosten te hebben. Laat je informeren of je in aanmerking komt voor een sociale huurwoning en voor huurtoeslag. In sommige gemeenten is er een mogelijkheid voorrang te krijgen na een echtscheiding via een urgentieverklaring. Jouw scheidingscoach van Scheidingsnetwerk helpt je hierbij!

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.