Hoewel er sprake is van een dalende trend, komen kinderontvoeringen naar het buitenland nog veel te vaak voor. Het gaat hier om minderjarige kinderen van gescheiden ouders, die zonder toestemming van de ex naar het buitenland reizen. In het nieuws komen vooral gevallen in Turkije en Iran, maar dat is niet representatief. Het meest nemen ouders hun zoon of dochter mee naar Duitsland, Polen en België. De helft van de ontvoerde kinderen keert terug.

Ontvoering zonder het te weten

Na een echtscheiding is vaak de moeder de primair verzorgende van minderjarige kinderen. Het is dan ook in 70% van de gevallen van kinderontvoeringen de moeder die de kinderen mee neemt. Soms is ze zich hiervan niet bewust. Als de moeder uit het buitenland komt en haar relatie loopt stuk, dan neemt zij haar kinderen mee als zij terugkeert naar haar geboorteland. Moeders zien dat niet als ontvoering, maar als dit zonder toestemming van de ex-partner gebeurt, is dat wel het geval.

De rol van de media

De media geven niet altijd een objectief beeld over kinderontvoeringen. In het RTL programma Ontvoerd brengt John van den Heuvel al vele seizoenen kinderontvoeringen onder de aandacht. Een volledig geregisseerde contra-ontvoering levert spannende TV op. En volgens de redactie wordt er gehandeld conform een rechterlijke uitspraak. Maar volgens onderzoeksjournalist Stefan Vermeulen handelt de realityserie niet voldoende in het belang van het kind. Die ondergaat opnieuw of soms voor het eerst een traumatische breuk met de verzorgende ouder. Het kind wordt geheel onverwacht uit zijn vertrouwde omgeving weggehaald. Van den Heuvel kwam ook onder vuur te liggen wegens vermeende hulp van de overheid aan het programma, tot leden van het kabinet aan toe.

De Marechaussee grijpt in

Die zelfde overheid heeft bij monde van minister Sander Dekker maatregelen getroffen om kinderontvoeringen te beperken. Er staan mogelijkheden voor preventieve signalering aan te komen binnen de 26 Schengen landen. Het Openbaar Ministerie kan daarmee bij een aanwijzing voor een op handen zijnde ontvoering een alert sturen naar al deze landen. De ambassades worden beter geïnformeerd over locale familierecht-advocaten, waar ze ouders naar kunnen doorverwijzen. En tot slot heeft de Koninklijke Marechaussee de bevoegdheid om het register te raadplegen, wie het ouderlijk gezag heeft over een reizend kind.

Wat kan je zelf doen?

Heb je het vermoeden dat er sprake is van een ontvoering naar het buitenland van een kind dat je goed kent? Meld dit dan bij het Centrum Internationale Kinderontvoering of bij de politie.

 

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.