De wet op beperking van de gemeenschap van goederen in het huwelijksvermogensrecht gaat in per 1 januari 2018. Onlangs werd de initiatiefwet van D66, PvdA en VVD in de Eerste Kamer aangenomen. Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat voorhuwelijkse bezittingen en schulden en bijvoorbeeld erfenissen en giften niet meer standaard opgenomen worden in de gemeenschap van goederen. Nederland is een van de weinige landen die nu nog de algehele gemeenschap van goederen als uitgangspunt neemt. Trouwen in een beperkte gemeenschap van goederen is inmiddels de gangbare praktijk. De wet moet daarop aansluiten.

Schulden

Het komt nu regelmatig voor bij een echtscheiding dat een partner niet op de hoogte is van een vroegere schuld. Als die schuld gelijkelijk verdeeld moet worden is dat een pijnlijke verrassing. In de nieuwe wet zijn schulden die voor het huwelijk zijn aangegaan niet meer standaard onderdeel van de gemeenschap van goederen.

Erfenissen

Ook verrassingen in de plus worden niet meer standaard gedeeld. Of een erfenis gedeeld moet worden hangt nu vooral af van de manier waarop deze is opgesteld, met of zonder uitsluitingsclausule. In de nieuwe situatie vallen erfenissen buiten de gemeenschap, tenzij je hierover in huwelijkse voorwaarden andere afspraken maakt.

Vechtscheiding

Met de nieuwe wet kan een echtscheiding niet meer zo snel tot een (gepland) feestje voor de een of een (onvoorzien) financieel drama voor de ander leiden. Maar gaat het ook het aantal vechtscheidingen verminderen? Dat valt te bezien. Als mensen elkaar vanuit rancune willen dwars zitten is daar altijd een mogelijkheid voor te vinden. Na een huwelijk van een flink aantal jaren is het immers lastig privévermogen te onderscheiden van het gemeenschappelijke.

OFFERTE AANVRAGEN

UW GEGEVENS

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.